Društvena odgovornost, uvek u prvom planu

A.D. Vino Župa je punih šest decenija nosilac ne samo privrednog, već ukupnog razvoja opštine Aleksandrovac i župskog kraja u celini. Kako ranije, tako i u periodu nakon privatizacije, ovu kompaniju krasi velika društvena odgovornost.

To se ogleda pre svega u zapošljavanju većeg broja ljudi, koji egzistenciju svojih porodica u svakom pogledu svih ovih godina vezuju za A.D. “Vino Župa“. Zadnjih godina ova kompanija je prepoznatljiva po mladim i stručnim kadrovima. Takođe, nastavlja se sa svim oblicima saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima koja se iz godinu u godinu unapređuje. Želja A.D. “Vino Župa“ je da se ta saradnja unapredi, a naročito na planu proširenja sirovinske baze u Župskom kraju i šire.

Sport

Materijalno je pomagala fudbalske klubove na području opštine. Najviše F.K. “Župa“, kao najstariji i najuspešniji klub, koji je decenijama bio stabilan Srpskoligaš, zahvaljujući finansijskoj i kadrovskoj podršci od strane A.D. „Vino Župe“.

U periodu od 1977. do 1986. godine, A.D. „Vino Župa“ je imala i sopstveni fudbalski klub, koji se više godina sa uspehom takmičio u međuopštinskoj ligi.

Zahvaljujući podršci A.D. “Vino Župa“, RK „Župa“ je sa uspehom igrala prvu rukometnu ligu Srbije. U sezoni 2006/2007., osvojila je ubedljivo prvo mesto i na taj način ostvarila najveći uspeh župskog klupskog sporta – plasman u Super ligu.

A.D. „Vino Župa“ je pomagala i druge klubove, kao i istaknute pojedince u raznim sportovima. Čini to danas, a činiće i ubuduće. Bila je sponzor rukometne reprezentacije Srbije na evropskom prvenstvu za muškarce i svetskom, za žene 2015. godine.

Turizam

Što se tiče turizma, naročito vinskog, A.D. “Vino Župa“ od samog početka (1963.) nesebično pomaže najveću i najpoznatiju privredno-turističku manifestaciju „Župska Berba“.

Ova najstarija i najposećenija Srpska manifestacija u slavu grožđa i vina, nezamisliva je bez A.D. “Vino Župa“ i njenih proizvoda.

Fontana vina, jedinstvena u svetu iz koje svake godine u vreme “Župske Berbe“ umesto vode, teče čuvena „Župska ružica“, kao i bačve, jedinstvene ulične prodavnice, u kojima se u vreme manifestacije mogu po nižim cenama, kupiti proizvodi iznedreni u pogonima A.D. „Vino Župa“, samo su deo doprinosa ove kompanije razvoju župskog turizma.

Svakako treba istaći da A.D. „Vino Župa“ tokom čitave godine pohode brojni turisti iz zemlje i inostranstva i da svi odlaze zadivljeni, ne samo kapacitetima, tehnologijom i asortimanom nego i gostoljubljem i domaćinskim odnosom.

Kultura

Pre dve godine, na inicijativu jednog broja ljubitelja kulture, zahvaljujući razumevanju čelnih ljudi i pravilnom shvatanju ove oblasti društvenog života, u A.D. “Vino Župa“, formirana je umetnička galerija sa istoimenim nazivom.

Galerija je smeštena u predivnom prostoru starog vinskog podruma. Ima svoj programski savet, koji sačinjavaju poznati i priznati poslanici kulture.

Po rečima direktora galerije Gvozdena Đolića, galerija je formirana u cilju zadovoljenja potreba za kulturom, kako zaposlenih, tako i gostiju sa strane, sugrađana i turista.

Organizacijom brojnih kulturnih sadržaja tokom godine A.D. „Vino Župa“ širom otvara svoja vrata za sve župljane i ljude dobre volje sa svih strana. Naročito je draga poseta mladih iz vrtića, đaka prvaka, osnovnih i srednjih škola…

Galerija se bavi širenjem duhovne kulture i čuvanjem tradicije, a A.D. „Vino Župa“ nesebično pomaže gradnju novih i obnovu postojećih verskih objekata na području blagorodne Župe Aleksandrovačke.

Takođe, pomagala je podizanje raznih spomen-obeležja iz naše slavne prošlosti i podigla spomenik „Župskom vinogradaru“, u centru Aleksandrovca.

Sve aktivnosti Umetničke galerije “Vino Župa“, u 2016. godini, realizovane su u okviru obeležavanja 60 godina postojanja i uspešnog rada kompanije, što je bio skroman doprinos Velikom jubileju.

Zatvori meni