O nama

Sedma decenija Vino Župe

VINO ŽUPA kao Poslovni savez nastala je iskonskom potrebom za zadrugarstvom radnika i zemlјodelaca radi lakšeg plasiranja proizvoda od grožđa i voća u okolnim regijama, a sa pojavom železnice i na daljim destinacijama, jer je iskustvo tradicije. Naročito dok je Evropu tresla groznica “FILOKSERE“ jasno je govorila u korist zadrugarstva.

Vino Župa, iskra, svetionik kooperativnosti u ovom kraju bila je prirodna pojava, osvedočena u ranijim decenijama da je jedini put ka svetskom kvalitetu i novim saznanjima iz oblasti tehnologija privređivanja i proizvodnje proizvoda od grožđa i kontinentalnog voća.

Šest decenija nije mnogo ali šest decenija je dostojno divljenja na sigurnom putu ka svetloj budućnosti što danas možemo slobodno nazvati pobedom i jasnim korakom u bolje sutra.

Borilo se i posrtalo, uspevalo i radovalo, bile su gladne godine ali nailazile su i one berićetne, čuli su se i jauci a razlegale su se i pesme u skladu sa ritmom uz šapat vina u podrumima, a tek pesma rabadžija dok su uz cvilenje bremenitih kola silazili sa okolnih brežuljaka prema majci VINO ŽUPI da u koloni prodaju berićet, i do jutra veseli ponovo opsednu punu gidžu preslatkog varinskog, stubalskog, tržačkog ili nekog drugog župskog grojza.

Dalji razvoj Vino Župe je samo moderna tehnologija, treba sačuvati i odnegovati našu bazu pod vedrim nebom. To znači da po svaku cenu stvoriti ambijent da nam selo i moderan zemljoradnik napreduju i osete blagodat postojanja ovakve i još veće Kompanije, koja brine da svakom radniku, učeniku i svakom nosiocu novih znanja bude bolje danas nego juče, a mnogo gore danas nego sutra. To je put poverenja i uspeha.

Pored surovih uslova na tržištu, sada i u međunarodnom ambijentu PREMIUM kvalitet VINO ŽUPINIH PROIZVODA SE PREPOZNAJE. Ako premijum kvalitet proizvoda prepoznajemo kao PREMIJU prirode onda je VINO ŽUPA bez  pardona Bogom dana da koristi sve te blagote Župe, Kopaonika i okolne Regije, da svojim kvalitetom dostojno predstavi kao najveći dobitak, PREMIJE – DAROVE SUNČANE ŽUPE. Izrazito mesto za kompaniju zauzimaju i poluproizvodi.

O vizijama i planovima za budućnost “Vino Župe“ razgovaramo sa Generalnim direktorom Radetom Jevtovićem:

Uticaj ekstremnih faktora na poslovanje “Vino Župe“ je evidentan, kao što je to slučaj i sa kompletnom privredom Srbije. Jednostavno, ne možemo pobeći od spoljnih uticaja jer smo deo svetskog tržišta i svetskog privrednog miljea.

“Vino Župa“ je pre svega, izuzetno dobro locirana fabrika jer u krugu od pedesetak km ima skoro kompletnu sirovinsku bazu, izuzev južnog voća. Taj faktor blizine kao i dobra saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima daje nam veliku prednost i sigurnost, na prvom mestu u kooperaciji a samim tim i u otkupu, jer imamo uvek obezbeđenu sirovinu za naše proizvode, visokog kvaliteta.

Kooperacijom obezbeđujemo uzajamnu povezanost sa kooperantima kojih ima preko 25 hiljada. Ovo je vrlo bitno jer grožđe i druge voćne vrste ne trpe dug transport i zahtevaju maksimalno brzu preradu, kako ne bi došlo da prevremene fermentacije ili kvarenja robe.

“Vino Župa“ ima veliki značaj za primarnu poljoprivrednu proizvodnju jer njena tehnološka instalacija može da preradi dnevno ogromne količine voća bez obzira na kvalitet, pošto svaki nivo kvaliteta upotrebljava se za određenu grupu proizvoda.

Generalni direktor Rade Jevtović
Generalni direktor Rade Jevtović

Svojom tehnikom i tehnologijom “VINO Župa“ uspeva da sve ponuđene količine preuzme iz kooperacije, otkupi i preradi u različite oblike prerade.
Ova godina nam je jedna od boljih u tom smislu. Preuzeli smo i otkupili sve ponuđene količine voća, počevši od jagoda preko višanja, malina, kajsija, breskvi, šljiva, kupina, i sveg drugog voća koje nam je ponuđeno. Jabuke otkupljujemo tokom cele godine, a ovih dana smo počeli i sa otkupom ranih sorata vinskog grožđa. Svo preuzeto voće smo plaćali odmah ili za nekoliko dana, po tržišnim cenama uvećanim za troškove transporta.

Cilj nam je da plaćanjem transporta osokolimo proizvođače voća u njihovoj nameri da istraju, jer je znano da se svi negativni uticaji svetske ekonomije biju njima o glavu, a nama je cilj da opstanu i budu još jači i uporniji u proizvodnji još kvalitetnije robe, jer samo dobrom saradnjom sa proizvođačima voća možemo i mi stabilno da poslujemo. Dakle sve je rađeno kako bi se sačuvao i preradio svaki plod, čak i onaj proizveden u lošim vremenskim uslovima, jer i on je dar nebeskih prilika i teškom rukom težačkom ubran.

Menadžment “Vino Župe“ je vrlo savesno i odgovorno brine o svakom rodu i svakom tržišnom višku proizvoda, pa vrlo često i van sezonskih planova proizvodnje otkupljuje sav ponuđen višak voća.

separator-grozdje-3

Cilj “Vino Župe’’ je da proizvođači imaju sigurnost da će i voće nižeg kvaliteta prodati i naplatiti svoj rad, i da kroz korektnu saradnju i uzajamno poverenje mogu očekivati bolje sutra, da proizvođač voća učestvuje u očuvanju i stvaranju zdrave sirovinske baze i štiti obostrani interes. “Vino Župa” je blagodat kojom se čuva težački proizvod od nakupaca, prekupaca, monopola i gubitka tržišta, tako da se u narodu župskom često čuje da je “Vino Župa – majka za seljaka“.

Zbog potrebe savremene proizvodnje, visokih zahteva tržišta i jako lošeg stanja u momentu privatizacije, pristupilo se velikim kapitalnim investicijama u opremu, tehnologiju, objekte, fabrike, a naročito velike investicije u tržište.

Zahvaljujući velikim investicijama u opremu za proizvodnju u bliskoj prošlosti (od privatizacije do danas) u mogućnosti smo da iz svih nivoa kvaliteta izvučemo maksimum.

Investiralo se u sve segmente proizvodnje, primarnu preradu voća u kaše i koncentrate kao i u opremu za modernu proizvodnju gotovih proizvoda.

Iz otkupljenog voća proizvodimo široku paletu poluproizvoda i gotovih proizvoda različitih po vrsti i kvalitetu. Proizvode prodajemo na domaćem i stranom tržištu, a već godinama unazad prodaja u izvozu nam je veća od prodaje na domaćem tržištu.

Izvozimo u zemlje Evropske unije, zemlje eks Jugoslavije, u Rusku federaciju, a u poslednje vreme sve više naših gotovih proizvoda isporučujemo na veliko kinesko tržište koje nam otvara svojom veličinom nove mogućnosti za neslućen rast proizvodnje i prodaje u toj mnogoljudnoj zemlji.

Iz naše fabrike za preradu voća: voćne kaše, koncentrati, matični sokovi, zamrznuto voće su naši poluproizvodi koji završavaju kod velikih proizvođača sokova, dečije hrane, konditorskih, pekarskih i industriji mlečnih proizvoda.

separator-voce-1

Najveći izvoz ostvarujemo u Rusku federaciju gde smo svojim vinima i voćnim vinima preko najvećih ruskih uvoznika i distributera alkoholnih proizvoda prisutni u svim bitnim trgovinskim lancima. Obnovili smo saradnju sa ruskim MAGNITOM, najvećim svetskim trgovinskim lancem sa preko 15 000 prodajnih objekata širom Ruske federacije. Prve isporuke ugovorene robe planirane su za novembar mesec što nas dodatno motiviše i uliva optimizam zbog očekivanog rasta prodaje. Ne zapostavljamo ni ostala tržišta jer nam je svako tržište dragoceno i vrlo važno.

Naša prodaja i izvoz su praćeni i našim učestvovanjima na sajmovima, počevši od sajma vina u Aleksandrovcu, Beogradu, Novom Sadu do najvećih međunarodnih sajmova. Bilo nas je i Mostaru, Splitu, Amsterdamu, Tirani, Kelnu, Krasnodarju, Parizu, Moskvi… Sajamskih nagrada je bilo mnogo da bi se nabrajale, ali jednu treba izdvojiti; To je bilo na sajmu vina u Moskvi, “Zlatna medalja“ za vino marke Vranac-Brojanica, koje proizvodimo za ruski MISTRAL ALKO

Spremamo se za nove sajmove jer ako hoćemo napred moramo stići one koji već napred idu velikim korakom. Radimo na način da maksimalno iskoristimo instalirane proizvodne kapacitete koje posedujemo kako bi što više voća od proizvođača otkupljivali i prerađeno prodali na domaćem i svetskom tržištu.

Sve tehnološke radnje budno prati rigorozna kontrola kvaliteta o čemu govore usvojeni standardi kvaliteta. Kvalitet proizvoda i tehnoloških operacija kontroliše naša akreditovana laboratorija “Alfa Lab” koja je savremeno opremljena i sertifikovana za preko 300 fizičko-hemijskih i mikrobioloških analiza.

separator-grozdje-jabuka-2

Veliki značaj dajemo Ekologiji, pa smo pre nekoliko godina sagradili energanu koja kao agregat koristi BIO MASU. Na ovaj način smo rešili pitanje otpadaka od prerade voća koje sagorevamo u kotlarnici, a u isto vreme štedimo enormne količine mazuta koje više ne kupujemo. O tome kolika je prednost što nema štetnih produkata od mazuta izlišno je pričati i to je nešto što je nemoguće novcem izraziti.

Kako smo širili tržišta na kojima plasiramo svoje proizvode tako smo istovremeno od proizvoda ekonomske klase koji su godinama dominirali na tržištu, krenuli u nov kvalitet u segment PREMIJUM proizvoda.

Danas u kategoriji premijum sokova imamo La Vita i Jaffa voćne sokove 100% VOĆNOG SADRŽAJA BEZ DODATKA ŠEĆERA I VODE. U ovoj kategoriji negujemo jedinstvene i specifične ukuse na našem tržištu kao što su: kašasta višnja, kašasta kupina, kašasta malina… posebno treba istaći Multifruit i Superfruit voćne sokove sa 100% voćnog sadržaja koji su apsolutno jedinstveni u Srbiji jer spadaju u kategoriju proizvoda koji na svetskom tržištu imaju naziv SMUTI ili VOĆNI OBROK zbog izuzetno visoke nutritivne vrednosti. Radi se o novim, sasvim jedinstvenim ukusima, gde naši tehnolozi u savremenim radnim uslovima OSVAJAJU nove granice, moderne proizvodnje.

Kod vina, posle Međaša, crvenog i belog, koja su već godinama prepoznatljiva na tržištu vina, gajimo PREMIJUM paletu vina zajedničkog naziva “LAGUM“. U pitanju su vina visokog kvaliteta proizvedena od odabranih sorata ručno branog grožđa namenjenih sofisticiranim poznavaocima i ljubiteljima dobrih vina.

Nismo ni rakije zapostavili gde u PREMIJUM segmentu imamo voćne rakije kao što su Medena, Dunjevača, Viljamovka već dugo poznate na tržištu.

Za ljubitelje klasičnog špricera punimo SODA VODU u sifonu, da bi utisak sa našim stonim vinima bio originalan i neponovljiv praznični događaj. Novi proizvodi i povećanje proizvodnje nameću nam izvoz kao imperativ.

separator-grozdje-1

Naše dalje opredeljenje je izvoz i to:
– izvoz poluproizvoda (koncentrovani voćni sokovi i pirei u aseptik pakovanju) PREMIJUM kvaliteta. Zahvaljujući investicijama i modernoj opremi sa novim tehnološkim dostignućima uspeli smo da dostignemo najviše standarde kvaliteta, koji nam omogućavaju fer utakmicu sa dojučerašnjim svetskim liderima u proizvodnji tih proizvoda. Danas mnogi svetski premijum brendovi se proizvode iz naših poluproizvoda.

– izvoz gotovih proizvoda, prvenstveno sopstvenih brendova
– izvoz zamrznutog voća (takođe viši standardi kvaliteta)
– izvoz destilata, vina i voćnog vina (u cisternama), sirća za proizvodnju Aceto balzamika

Tržišta su svuda po svetu, a posebnu pažnju u poslednje vreme poklanjamo razvoju kineskog tržišta, koje jako dobro prihvata naše proizvode.

U budućnosti naš razvoj je najviše skoncetrisan na razvoj polјoprivrede. Priroda je odredila da se u ovom kraju Srbije proizvodi najkavlitetnije voće, povrće i grožđe.

Model se zasniva na nastavku jačanja kooperantskih odnosa sa poljoprivrednim gazdinstvima, podizanju novih zasada, a fokus će biti na uvođenju novih sorti otpornijih na bolesti i proizvodnja organske hrane. Imajući u vidu da je sve više interesovanja za naše poluproizvode za proizvodnju dečje hrane, organik proizvoda, kao i činjenicu da moramo brinuti o zdravlju našeg potrošača, to se voće, grožđe i povrće MORA proizvoditi sa najmanjim sadržajem pesticida.

Svakako da u ovom trenutku posebnu pažnju imamo na sadržaj pesticida i možemo se pohvaliti najvišim standardima, ali na tome moramo raditi svakodnevno, do trenutka kada pesticidi neće biti u upotrebi.

Sve ovo će biti ostvarljivo uz dalja ulaganja u tehničko-tehnološku opremu, u kadrove, struku i nauku.

Reči Generalnog direktora dovoljno govore o tome gde je “Vino Župa” danas i gde ide u budućnosti. Planovi su ostvarljivi bez obzira na sve negativne okolnosti i turbulencije sa svetskog tržišta.

Zatvori meni